T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId) |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Van'da "Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi Bölge Toplantısı" gerçekleştirildi.
Bir otelde yapılan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Programda katılımcılara, Tarım ve Orman Bakanlığı Stratejik Pazarlama Daire Başkanlığınca hazırlanan kısa filmi izlettirildi.
Vali Mehmet Emin Bilmez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bir ulusu, toplumu zengin kılan etkenlerden birinin yerel ürünleri ve yöresel kültürü olduğunu söyledi.
Her tescil edilen ürünün mutlaka korunması gerektiğine dikkat çeken Vali Bilmez, şunları kaydetti:
"Batıya benzemek adına yerelimizi yok ettik, yok etmeye çalıştık. O güzelim kilimlerimizin ve halılarımızın plastik kilimlerle değiştirildiği günleri daha unutmadık. Tereyağının çarşıdan alındığı, bitkisel yağlarla eritilip karışık kullanıldığı günleri, 'hakiki balı kendim ürettim' diyen çiftçiyi de unutmadık. Tekrar batıdan esen rüzgarla eski kilimlerimizi, eski tereyağımızı ve eski balımızı arıyoruz. Neslimizin özünden kaçtığı bir dönemden tekrar özünü aradığı bir dönemi yaşıyoruz. Meslek odalarımız, üniversitelerimiz el ele verip ürünlerimizi tek tek tescil ediyor. Bu çalışma çok anlamlıdır. Meslek odalarımızın ve üniversitemiz el ele verip tescil belgesi alan ürünü yaşatması hepsinden daha önemlidir. Hem yöresel ürünlerimize sahip çıkacağız hem de dünyayla entegre olmaya çalışacağız. "
Yeniliklere de açık olunması gerektiğini belirten Vali Bilmez, "Eski ürünleri yeni pazarlama teknikleriyle tabi ki pazarlayacağız. Peynirimizi gıda maddelerinin konulması yasak olan plastik ambalajlarda piyasaya sunmamamız gerekiyor. Evde ürettiğimiz koyun yoğurdunu deterjan kutusunda piyasaya sunmamamız gerekiyor. Bu anlamda ciddi bir bilinçlenmeye ihtiyacımız var." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Stratejik Pazarlama Daire Başkanı Cihan Nazlı ise Van'da coğrafi tescillerin alınması ve yaşatılması konusunda ciddi bir çabanın olduğunu belirtti.
Düzenledikleri toplantılarda coğrafi işaretin önemini, kırsal kalkınmaya etkisini ve ürünlerin ticarileşme süreçlerinin anlattıklarını dile getiren Başkan Nazlı, şöyle konuştu:
"Ürünlerimizi koruyoruz, tescil altına alıyoruz. Tescil sürecini mutlaka Avrupa Birliği Platformu'na taşıyarak ürünlerimizin uluslararası düzeyde değer kazanmasını, ticarileşmesini ve üreticimizin bu yolla kazanmasını sağlıyoruz. Bakanlık olarak ürünlerin tescil edilmesi ve sonrasında denetlenmesi konusunda görevlerimizi sürdürüyoruz. Bu noktada paydaşlarımızla gerekli çalışmalar yapıp, işbirliği ortamları geliştiriyoruz. Proje kapsamında Kastamonu, Adana ve Kars'ta benzer organizasyonlar düzenledik. Pandemiden dolayı online olarak toplantılarımızı yaptık. Üreticilere, tüketicilere ve paydaşlara coğrafi işaretin konusunu ve öneminin anlattık."
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de şehrin kültürel zenginliklerini yaşamak ve bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak anlamında düzenlenen bu tür toplantıların önemli olduğunu aktardı.
Yöresel değerlerinin sayısının arttırılması için üniversite başkanlığında da toplantılar düzenlediklerini aktaran Rektör Şevli, şöyle dedi:
"Van kendine özgü birçok kültürel ürünüyle coğrafi işaret alabilecek çeşitliğe sahiptir. Belli bir üne kavuşmuş coğrafi işaret tescilli 8 ürünün korunması sağlıklı bir denetim sisteminin kurulmasıyla mümkün olur. Tescil belgesinde denetimin nasıl ve kimler yapılacağı belirlenmiştir. Van kahvaltısını ve Van gül reçelini tescil ettiren olarak üniversitemiz, otlu peyniri, kavutu, murtağayı ve keledoşu tescil ettiren Van Ticaret ve Sanayi Odası, Erciş üzümünü tescil ettiren Van Ticaret Borsası denetimlerden sorumludur. Denetim faaliyeti sırasında Turizm Fakültemiz ve YYÜ Yöresel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak her türlü desteği ve katkıyı sunmaya hazırız."
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş da Türk Patent ve Marka Kurumunun envanterine göre Türkiy'de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısının 2500'e yakın olduğunun anlattı.
Müdür Görentaş, "Van'da 10 üründe coğrafi işaret alındı. 8 ürünün Türk Patent Enstitüsünde değerlendirme süreci devam etmektedir. 13 ürün için çalışmalar sürdürülmektedir." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Mehmet Emin Bilmez ve toplantıya katılanlar, Van, Hakkari, Bitlis illerine ait yöresel yemeklerin sergilendiği stantları gezdi.